Anti-phishing
Securitatea informațiilor tale este foarte importantă pentru Idea::Bank, astfel te rugăm te rugăm să parcurgi cu atenție informațiile de mai jos:
Ce este atacul phishing?
Phishing-ul este un proces fraudulos prin care clienții unei companii sunt determinați să dezvăluie date personale sau confidențiale care ulterior sunt folosite ilegal pentru a efectua tranzacții în numele clientului respectiv, sau mai simplu spus, phishing-ul este un tip de furt de identitate.
Atacurile de phishing pot fi realizate prin:
- e-mail: un mesaj electronic este trimis clienților, pretinzând a fi din partea unei surse legitime (banca) și prin care se solicită introducerea de date confidențiale într-un link către un site falsificat, indicat în textul mesajului.
- telefon: o persoană pretinde că sună din partea băncii și, invocând probleme tehnice (de exemplu probleme în sistemul de plăți), solicită informații confidențiale precum codul PIN, numărul contului, parolă.
Masuri anti-phishing
- Important de reținut: Idea::Bank, direct sau printr-o companie parteneră cu care ne aflăm în colaborare (de exemplu Mastercard, Visa, Romcard, etc.), NU solicită niciodată datele personale și/sau elementele de securitate ale clienților săi (de exemplu numărul cardului, data la care expiră, PIN-ul, parola) prin accesarea unui link transmis prin email sau direct, prin telefon.
- Protejați-vă calculatorul: utilizați programe anti-virus performante și actualizate. Dacă folosiți sistemul de operare Microsoft Windows, mențineți-l actualizat prin intermediul site-ului Microsoft. Utilizați cea mai nouă versiune a browser-ului de Internet, care include toate actualizările de securitate. Luați măsuri suplimentare de siguranță în cazul în care folosiți calculatoare de la Internet cafe-uri, biblioteci sau orice alt calculator care nu vă aparține și asupra căruia nu dețineți nici un control.
Sesizarea atacurilor de tip phishing și alte fraude
În situația în care suspectați că alte persoane au folosit în mod fraudulos contul dumneavoastră de internet banking, sau dacă ați fost victima unui atac de tip phishing și ați furnizat datele personale sau elemente de securitate, vă rugăm să ne anunțați la salut@idea-bank.ro sau sunându-ne la Idea ::contact center *4455 (tarif normal în rețelele naționale).
Internet banking
Utilizează un sistem de operare sigur!
Ce este un sistem de operare?
- Este un produs de tip software care gestionează și coordonează activitățile calculatorului, necesar și pentru utilizarea serviciului de internet banking.
Ce sistem de operare să folosesc?
- În general este bine să fie utilizate calculatoare și sisteme de operare moderne, pentru care sunt furnizate în mod curent actualizări cu privire la problemele de securitate pe care le au. În ceea ce privește sistemele de operare Windows, setările implicite ale acestora determină descărcarea online a actualizărilor critice furnizate de Microsoft și instalarea automată a acestora.
De ce trebuie să-mi actualizez sistemul de operare?
- Calculatorul este folosit pentru activități importante personale sau profesionale. Este important să conștientizezi pericolul pe care hackerii îl reprezintă și să îți protejezi calculatorul prin actualizări ale sistemului de operare. Când este descoperită o nouă vulnerabilitate, companiile care produc sisteme de operare furnizează actualizări (“patch”) care să înlăture amenințarea respectivă.
Utilizează un browser de internet sigur!
Ce este un browser de Internet?
- Este programul informatic pe care îl utilizați pentru accesarea paginilor din Internet. Printre cele mai cunoscute browsere de Internet pot fi enumerate: Internet Explorer, Firefox, Mozilla, Netscape și Opera.
Ce browser de Internet să folosesc?
- Utilizați cea mai nouă versiune a browserului de Internet care este acceptată de website-ul ale cărui pagini doriți să le accesați. Site-urile gestionate de banca Idea::Bank acceptă cele mai noi versiuni ale browserelor de Internet.
Folosește un firewall!
Ce este un firewall?
- Este un dispozitiv sau un pachet program care blochează accesul nedorit inițiat din Internet către calculatorul tău.
Cum funcționează?
- În general dacă nu ești familiarizat cu utilizarea lui, valorile implicite furnizate de producător sunt suficiente pentru o protecție eficientă. Configurațiile avansate determină modificarea comportamentului implicit, permițând specificarea programelor și aplicațiilor ce se pot conecta la Internet sau care pot primi solicitări dinspre Internet. În general, sistemele de operare moderne au în cadrul pachetului de instalare inclusă și existența unui program de tip firewall.
Am nevoie de un firewall?
- Da! Toată lumea ar trebui să folosească un firewall. Acesta identifică și interzice eventualele atacuri dinspre Internet și blochează accesul programelor neautorizate.
Folosește un program anti-virus!
Am nevoie de un asemenea program?
- Da! De fiecare dată când te conectezi la internet, te expui pericolului virușilor. Ne referim la viruși informatici care, în fapt, sunt produse software (adeseori doar câteva rutine program), create de utilizatori din Internet cu diverse scopuri (furt de identitate, propagandă, comercial etc.). Ei te atacă prin intermediul programelor dobândite prin intermediul unor surse neverificate, a site-urilor dubioase, atașamentelor de e-mail sau pur și simplu se răspândesc de la un calculator la altul prin mecanisme puse la dispoziție chiar de către utilizatori.
Am program anti-virus instalat. Acum sunt protejat?
- Instalarea unui astfel de program nu este suficientă. Un lucru esențial în exploatarea programelor anti-virus este existența unei licențe de actualizare automată a listei de semnături (lista de viruși cunoscuți). În condițiile în care în fiecare lună apar mii de viruși noi, furnizorii de programe anti-virus, cercetează și actualizează în permanență programul pe baza noilor tipuri de amenințări apărute.
Ce fac virușii?
- Unii sunt doar enervanți, dar majoritatea virușilor sunt distrugători. De exemplu, unii viruși pot cauza disfuncționalități ale calculatorului, se pot multiplica și răspândi la alte calculatoare sau pot permite accesul hackerilor (persoane rau-intentionate plasate în Internet) la fișierele și informațiile personale de pe PC-ul tau.
Trebuie să plătesc pentru un produs program antivirus?
- Poți cumpăra un program antivirus sau poți să-l descarci gratuit de pe Internet dacă îl folosești în scop personal. Este importantă totuși alegerea programului antivirus, de performanțele acestuia depinzând siguranța și stabilitatea sistemului calculatorului tău. Este recomandabil ca înainte de a cumpăra sau instala un program antivirus să apelezi la un specialist sau chiar la o campanie de informare personală prin intermediul motoarelor de căutare (Google, Live Search, Yahoo, Lycos, Ask, About etc.), unde se regăsesc forumuri de discuții pe Internet cu clasamente și argumente pertinente în favoarea unuia sau altuia dintre acest gen de programe.
- Nu folosi mai mulți antiviruși odată: securitatea nu este dublată și în plus există posibilitatea ca programele să nu fie compatibile între ele, afectându-și reciproc performanțele.
Utilizează programe anti-spyware, anti-adware și anti-malware!
Ce este un program spy?
- Spyware este denumirea dată unei categorii de programe de calculator, atașată de obicei unor programe gratuite (jocuri gratuite, programe de schimbat fișiere, programe de „chat” etc.) și care este folosită pentru a capta date de marketing (prin a analiza ce situri caută utilizatorul, de exemplu: modă, pantofi, cluburi de tenis etc.) și de a transmite eventual acelui utilizator reclame conform datelor de marketing extrase de spyware. Există programe de spyware care modifică modul de comportare a unor motoare de căutare (Google, Yahoo, MSN etc.) pentru a trimite utilizatorul la situri (scumpe) care plătesc comisioane producătorului de spyware. Unele programe spyware utilizează resursele calculatorului tău ca parte integrantă a unui sistem de calcul distribuit a cărui funcționare este comandată de hackeri.
- Adware este varianta de spyware care nu extrage date de marketing, ci doar transmite reclame.
- Malware este considerat orice program care are ca efect modificarea parametrilor de funcționare al unui calculator fără permisiunea utilizatorului.
Este dăunător?
- Da. În cel mai fericit caz poate să-ți încetinească calculatorul și conexiunea Internet, dar în cel mai rău caz poate să copieze informații confidențiale precum numărul și PIN-ul cardului tău, codul său parola utilizate în cadrul autentificărilor electronice și să le pună la dispoziția hackerilor.
Este o încălcare a intimității?
- Da. Uneori este instalat în paralel cu un alt program (utilizat de obicei pentru a descărca muzică de pe Internet) sau se poate instala fără permisiune. Este greu de înlăturat fără un program anti-spy.
Cum îmi dau seama dacă PC-ul meu este afectat de programele spy?
- Simptomele tipice sunt încetinirea vitezei calculatorului și a conexiunii Internet, schimbări neașteptate ale web-browser-ului și nedoritele reclame pop-up. Unele programe spy pot rămâne nedetectate cât timp îți copiază informațiile, așa încât pentru a fi foarte sigur trebuie să îți instalezi un program anti-spy și să scanezi calculatorul cu regularitate.
Trebuie să folosesc un produs program anti-spy?
- În general programele antivirus includ și protecția împotriva celor mai periculoase programe spy. Este recomandabil să folosiți un program anti-spy care să fie special proiectat pentru a asigura protecția împotriva acestor atacuri.
Trebuie să aveți grijă de telefonul mobil!
Ce trebuie să fac pentru a fi în siguranță?
- Telefonul mobil este de fapt un mic calculator. Este important să conștientizezi pericolul pe care hackerii îl reprezintă și să utilizezi un telefon mobil care: a) Are sistem de operare modern, actualizat permanent conform recomandărilor firmei producătoare; b) Nu conține “numele de utilizator” și “parola” de acces la Internet Banking.
Pot folosi browserul de Internet din telefonuI mobil pentru acces la Internet Banking?
- Telefoanele mobile moderne, cu interfață grafică și acces la Internet, pot fi utilizate pentru a avea acces la serviciul de Internet Banking.
Pentru ce îmi trebuie telefonul mobil?
- Sistemul de asigurare a securității serviciului de Internet Banking pentru Persoane Fizice folosește mesajele SMS primite pe telefonul mobil.
Am un telefon mobil modern care se poate conecta la Internet. Ce măsuri suplimentare sunt necesare pentru a mă proteja de hackeri?
Având în vedere că Internetul poate fi utilizat de hackeri pentru a vă ataca, vă recomandăm următoarele msuri suplimentare de protecție:
- Utilizați cea mai nouă versiune a browserului de Internet pe care îl preferați;
- Instalați programe antivirus și anti-malware moderne care sunt actualizate permanent de firmele producătoare;
- NU deschideți hyperlink-urile (nu dați click) din mesajele SMS, MMS și email pe care le primiți de la persoane necunoscute sau cu privire la care aveți suspiciuni;
- NU deschideți de fișiere atașate mesajelor email nesolicitate;
- NU utilizați același telefon mobil pentru acces la Internet Banking și pentru a primi mesajele SMS necesare pentru asigurarea securității acestui serviciu.
Mai multe informații despre securitatea plăților online putetți găsi în acest Ghid privind securitatea plăților pe internet