Anti-phishing

Securitatea informatiilor tale este foarte importanta pentru Idea::Bank, astfel te rugam te rugam sa parcurgi cu atentie informatiile de mai jos:

 

Ce este atacul phishing?

Phishing-ul este un proces fraudulos prin care clientii unei companii sunt determinat sa dezvaluie date personale sau confidentiale care ulterior sunt folosite ilegal pentru a efectua tranzactii in numele clientului respectiv, sau mai simplu spus, phishing-ul este un tipde furt de identitate.

 Atacurile de phishing pot fi realizate prin:

 • e-mail: un mesaj electronic este trimis clientilor, pretinzand a fi din partea unei surse legitime (banca) si prin care se solicita introducerea de date confidentiale intr-un link catre un site falsificat, indicat in textul mesajului.
 • telefon: o persoana pretinde ca suna din partea bancii si, invocand probleme tehnice (de exemplu probleme in sistemul de plati), solicita informatii confidentiale precum codul PIN, numarul contului, parola.

 

Masuri anti-phishing

 • Este important de stiut ca: Idea::Bank, direct sau printr-o companie partenera cu care ne aflam in colaborare (de exemplu MasterCard, Visa, Romcard, etc.), nu solicita niciodata datele personale si/sau elementele de securitate ale clientilor sai (de exemplu numarul cardului, data la care expira, PIN-ul, parola) prin accesarea unui link transmis prin email sau direct, prin telefon.
 • Protejati-va calculatorul: utilizati programe anti-virus performante si actualizate. Daca folositi sistemul de operare Microsoft Windows, mentineti-l actualizat prin intermediul site-ului Microsoft. Utilizati cea mai noua versiune a browser-ului de Internet, care include toate actualizarile de securitate. Luati masuri suplimentare de siguranta in cazul in care folositi calculatoare de la Internet cafe-uri, biblioteci, sau orice alt calculator care nu va apartine si asupra caruia nu detineti nici un control.

 

Sesizarea atacurilor de tip phishing si alte fraude

In situatia in care suspectati ca altepersoane au folosit in mod fraudulos contul dumneavoastra de internet banking, sau daca ati fost victima unui atac de tip phishing si ati furnizat datele personale sau elemente de securitate, va rugam sa ne anuntati la:salut@idea-bank.ro  sau sunandu-ne la Idea ::contact center *4455 (tarif normal in retelele nationalele).

 

Internet banking

Utilizeaza un sistem de operare sigur!

Ce este un sistem de operare? 

 • Este un produs de tip software care gestioneaza si coordoneaza activitatile calculatorului, necesar si pentru utilizarea serviciului de internet banking.

 

Ce sistem de operare sa folosesc? 

 • In general este bine sa fie utilizate calculatoare si sisteme de operare moderne, pentru care sunt furnizate in mod curent actualizari cu privire la problemele de securitate pe care le au. In ceea ce priveste sistemele de operare Windows, setarile implicite ale acestora dertermina descarcarea online a actualizarilor critice furnizate de Microsoft si instalarea automata a acestora.

 

De ce trebuie sa-mi actualizez sistemul de operare? 

 • Calculatorul este folosit pentru activitati importante personale sau profesionale. Este important sa constientizezi pericolul pe care hackerii il reprezinta si sa iti protejezi calculatorul prin actualizari ale sistemului de operare. Cand este descoperita o noua vulnerabilitate, companiile care produc sisteme de operare furnizeaza actualizari (“patch”) care sa inlature amenintarea respectiva.

 

Utilizeaza un browser de internet sigur!

Ce este un browser de Internet? 

 • Este programul informatic pe care il utilizati pentru accesarea paginilor din Internet. Printre cele mai cunoscute browsere de Internet pot fi enumerate: Internet Explorer, Firefox, Mozilla, Netscape si Opera.

 

Ce browser de Internet sa folosesc? 

 • Utilizati cea mai noua versiune a browserului de Internet care este acceptata de website-ul ale carui pagini doriti sa le accesati. Site-urile gestionate de banca Idea::Bank accepta cele mai noi versiuni ale browserelor de Internet.

 

Foloseste un firewall!

Ce este un firewall? 

 • Este un dispozitiv sau un pachet program care blocheaza accesul nedorit initiat din Internet catre calculatorul tau.

 

Cum functioneaza? 

 • In general daca nu esti familiarizat cu utilizarea lui, valorile implicite furnizate de producator sunt suficiente pentru o protectie eficienta. Configuratiile avansate determina modificarea comportamentului implicit, permitand specificarea programelor si aplicatiilor ce se pot conecta la Internet sau care pot primi solicitari dinspre Internet. In general, sistemele de operare moderne au in cadrul pachetului de instalare inclusa si existenta unui program de tip firewall.

 

Am nevoie de un firewall? 

 • Da! Toata lumea ar trebui sa foloseasca un firewall. Acesta identifica si interzice eventualele atacuri dinspre Internet si blocheaza accesul programelor neautorizate.

 

Foloseste un program anti-virus!

Am nevoie de un asemenea program?

 • Da! De fiecare data cand te conectezi la internet, te expui pericolului virusilor. Ne referim la virusi informatici care, in fapt, sunt produse software (adeseori doar cateva rutine program), create de utilizatori din Internet cu diverse scopuri (furt de identitate, propaganda, comercial etc.). Ei te ataca prin intermediul programelor dobandite prin intermediul unor surse neverificate, a site-urilor dubioase, atasamentelor de e-mail sau pur si simplu se raspandesc de la un calculator la altul prin mecanisme puse la dispozitie chiar de catre utilizatori.

 

Am program anti-virus instalat. Acum sunt protejat?

 • Instalarea unui astfel de program nu este suficienta. Un lucru esential in exploatarea programelor anti-virus este existenta unei licente de actualizare automata a listei de semnaturi (lista de virusi cunoscuti). In conditiile in care in fiecare luna apar mii de virusi noi, furnizorii de programe anti-virus, cerceteaza si actualizeaza in permanenta programul pe baza noilor tipuri de amenintari aparute.

 

Ce fac virusii?

 • Unii sunt doar enervanti, dar majoritatea virusilor sunt distrugatori. De exemplu, unii virusi pot cauza disfunctionalitati ale calculatorului, se pot multiplica si raspandi la alte calculatoare sau pot permite accesul hackerilor (persoane rau-intentionate plasate in Internet) la fisierele si informatiile personale de pe PC-ul tau.

 

Trebuie sa platesc pentru un produs program antivirus? 

 • Poti cumpara un program antivirus sau poti sa-l descarci gratuit de pe Internet daca il folosesti in scop personal. Este importanta totusi alegerea programului antivirus, de performantele acestuia depinzand siguranta si stabilitatea sistemului calculatorului tau. Este recomandabil ca inainte de a cumpara sau instala un program antivirus sa apelezi la un specialist sau chiar la o campanie de informare personala prin intermediul motoarelor de cautare (Google, Live Search, Yahoo, Lycos, Ask, About etc.), unde se regasesc forumuri de discutii pe Internet cu clasamente si argumente pertinente in favoarea unuia sau altuia dintre acest gen de programe.
 • Nu folosi mai multi antivirusi odata: securitatea nu este dublata si in plus exista posibilitatea ca programele sa nu fie compatibile intre ele, afectandu-si reciproc performantele.

 

Utilizeaza programe anti-spyware, anti-adware si anti-malware!

Ce este un program spy?

 • Spyware este denumirea data unei categorii de programe de calculator, atasata de obicei unor programe gratuite (jocuri gratuite, programe de schimbat fisiere, programe de „chat” etc.) si care este folosita pentru a capta date de marketing (prin a analiza ce situri cauta utilizatorul, de exemplu: moda, pantofi, cluburi de tenis etc.) si de a transmite eventual acelui utilizator reclame conform datelor de marketing extrase de spyware. Exista programe de spyware care modifica modul de comportare a unor motoare de cautare (Google, Yahoo, MSN etc.) pentru a trimite utilizatorul la situri (scumpe) care platesc comisioane producatorului de spyware. Unele programe spyware utilizeaza resursele calculatorului tau ca parte integranta a unui sistem de calcul distribuit a carui functionare este comandata de hackeri.
 • Adware este varianta de spyware care nu extrage date de marketing, ci doar transmite reclame.
 • Malware este considerat orice program care are ca efect modificarea parametrilor de functionare al unui calculator fara permisiunea utilizatorului.

 

Este daunator?

 • Da. In cel mai fericit caz poate sa-ti incetineasca calculatorul si conexiunea Internet, dar in cel mai rau caz poate sa copieze informatii confidentiale precum numarul si PIN-ul cardului tau, codul sau parola utilizate in cadrul autentificarilor electronice si sa le puna la dispozitia hackerilor.

 

Este o incalcare a intimitatii?

 • Da. Uneori este instalat in paralel cu un alt program (utilizat de obicei pentru a descarca muzica de pe Internet) sau se poate instala fara permisiune. Este greu de inlaturat fara un program anti-spy.

 

Cum imi dau seama daca PC-ul meu este afectat de programele spy?

 • Simptomele tipice sunt incetinirea vitezei calculatorului si a conexiunii Internet, schimbari neasteptate ale web-browser-ului si nedoritele reclame pop-up. Unele programe spy pot ramane nedetectate cat timp iti copiaza informatiile, asa incat pentru a fi foarte sigur trebuie sa iti instalezi un program anti-spy si sa scanezi calculatorul cu regularitate.

 

Trebuie sa folosesc un produs program anti-spy?

 • In general programele antivirus includ si protectia impotriva celor mai periculoase programe spy. Este recomandabil sa folositi un program anti-spy care sa fie special proiectat pentru a asigura protectia impotriva acestor atacuri.

 

Trebuie sa aveti grija de telefonul mobil! 

Ce trebuie sa fac pentru a fi in siguranta?

 • Telefonul mobil este de fapt un mic calculator. Este important sa constientizezi pericolul pe care hackerii il reprezinta si sa utilizezi un telefon mobil care: a) Are sistem de operare modern, actualizat permanent conform recomandarilor firmei producatoare; b) Nu contine “numele de utilizator” si “parola” de acces la Internet Banking.

Pot folosi browserul de Internet din telefonuI mobil pentru acces la Internet Banking?

 • Telefoanele mobile moderne, cu intrefata grafica si acces la Internet, pot fi utilizate pentru a avea acces la serviciul de Internet Banking.
   

Pentru ce imi trebuie telefonul mobil?

 • Sistemul de asigurare a securitatii serviciului de Internet Banking pentru Persoane Fizice foloseste mesajele SMS primite pe telefonul mobil.
   

Am un telefon mobil modern care se poate conecta la Internet. Ce masuri suplimentare sunt necesare pentru a ma proteja de hackeri?

Avand in vedere ca Internetul poate fi utilizat de hackeri pentru a va ataca, va recomandam urmatoarele msuri suplimentare de protectie:

 • Utilizati cea mai noua versiune a browserului de Internet pe care il preferati;
 • Instalati programe antivirus si anti-malware moderne care sunt actualizate permanent de firmele producatoare;
 • Nu deschideti hyperlink-urile (nu dati click) din mesajele SMS, MMS si email pe care le primiti de la persoane necunoscute sau cu privire la care aveti suspiciuni;
 • Nu deschideti de fisiere atasate mesajelor email nesolicitate;
 • Nu utilizati acelasi telefon mobil pentru acces la Internet Banking si pentru a primi mesajele SMS necesare pentru asigurarea securitatii acestui serviciu.

Mai multe informatii despre securitatea platilor online puteti gasi in acest Ghid privind securitatea platilor pe internet