In primul semestru din 2019, Idea Bank Group S.A. (www.idea-bank.ro, www.idealeasing.ro) a continuat cresterea organica si consolidarea pozitiei brandului pe piata. Rezultatele la jumatate de an exprima o pozitie de lichiditate stabila, un control adecvat al costului riscului si o profitabilitate sustinuta.
Principalii indicatori financiari ai Idea Bank S.A. la 30 iunie 2019 la nivel individual si consolidat, in concordanta cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS):
- Bilant. Expansiune sustinuta a activelor (+15.5% YoY Banca / +11.3% Grup), pe fondul cresterii portofoliului de credite nete (+11.5% YoY Banca / +6.9% Grup) in ritm superior mediei pe sistem. Cresterea portofoliului de credite a Grupului a fost generata in special de cresterea contractelor de leasing financiar pentru sectorul IMM cu 19,5% YoY, urmata de segmentului creditelor pentru persoane fizice (+8,2% YoY). Creditele pentru IMM s-au majorat cu 2,5% in comparatie cu decembrie 2018, semnaland strategia bancii de dezvoltare a finantarii acestui sector, sustinuta si de garantiile EaSI prin Programul pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala, cu suportul Uniunii Europene si al Fondului European pentru Investitii Strategice (FEIS).
- Profitabilitate. Pe fondul unor obligatii fiscale si contributii, Grupul Idea Bank a inregistrat un profit net de 3.071 mii lei Banca / 7.120 mii lei Grup, cu un ROE de 3,7% Banca / 7,6% Grup. Profitabilitatea este mentinuta la un nivel superior grupei de banci cu cota de piata similara si este sustinuta de un NIM de 3,2% Banca / 3,7% Grup, si COR de 1,2% Banca / 1,4% Grup. Atat veniturile nete din dobanzi cat si veniturile nete din speze si comisioane au inregistrat o dinamica pozitiva la nivelul grupului (crescand cu 7,5% YoY si, respectiv, cu 5,6% YoY, reflectand o dezvoltare sanatoasa a portofoliului de credite. La cresterea veniturilor operationale cu 8,7% pentru Banca / cu 6,8% pentru Grup, un aport semnificativ l-a avut majorarea veniturilor nete din tranzactionare (+38,2% la nivelul bancii si +13,8% la nivelul grupului). Eficienta operationala a Bancii este superioara mediei grupei de banci de talie similara (costuri / venituri 75,6%).
- Calitatea activelor. Calitatea portofoliului de credite este in linie cu media sistemului bancar, datorita unui control strict al riscului si implementarii unor modele de scoring bazate pe machine learning care imbunatatesc substantial predictibilitatea riscului de credit. Rata expunerilor neperformante (NPL) este de 5,2% Banca / 5,1% Grup la 30 iunie 2019, in timp ce costul riscului de 1,2% Banca / 1,4% Grup reflecta un control adecvat al calitatii portfoliului de credite, avand in vedere ca productia noua de credite neperformante este contrabalansata de o capacitate superioara de recuperare.
- Lichiditate si finantare. Pozitia de lichiditate a bancii se afla la un nivel confortabil, cu raportul credite / depozite de 79,9% la 30 iunie 2019, in linie cu media pietei, iar indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate (LCR) mult peste nivelul de 100% la 231,9% la 30 iunie 2019. Depozitele de la clienti, reprezentand 93% din total datorii la nivelul bancii (80% Grup) au inregistrat o majorare cu 15,4% fata de iunie 2018.
- Adecvarea capitalului. Capitalizare adecvata (CAR 15,59% Banca / 15,21% Grup), desi sub media sistemului bancar, dar mult peste nivelul minim reglementat de BNR. Grupul a plasat cu succes in Decembrie 2018 prima emisiune de obligatiuni subordonate, denominate in EUR, care a intarit pozitia de capital a Grupului prin instrumente de capital de rang II.
“Rezultatele Idea Bank Grup la jumatatea anului 2019 confirma capacitatea grupului de a mentine o lichiditate optima, in conditii de profitabilitate superioara in grupul bancilor cu cota de piata similara, datorita bunei productivitati a angajatilor care fac procesul de creditare simplu si practic pentru clientii nostri. Echipa noastra a condus la un nivel superior obiectivele bancii de transformare digitala prin lansarea platformelor Idea::WebDepo si Idea::WebCredit, si de intermediere financiara echilibrata, utilizand resursele si capabilitatile subsidiarei de leasing, asigurand astfel o experienta si satisfactie optimizata a clientilor nostri”, a spus Mioara Popescu, CEO al Idea Bank S.A.
Principele tendinte comerciale ale Idea Bank S.A. in primul semestru din 2019 sunt exprimate prin cresterea bazei de clienti cu 3,3% fata de 31 decembrie 2018 si cu 8,2% fata de 30 iunie 2018. Numarul de tranzactii efectuate de clienti in primul semestru din 2019 a depasit cu 20,3% pe cel din semestrul I din 2018. Idea Leasing IFN S.A. a finantat in primul semestru din 2019 un numar de 2.749 contracte, avand o valoare de 278,2 milioane RON.
Idea Bank continua in 2019 procesul de transformare digitala, care are ca scop optimizarea serviciilor oferite clientilor. Banca a lansat platformele Idea::WebDepo, platforma online pe care orice persoana fizica, de cetateanie romana, se poate inrola si constitui depozite si Idea::WebCredit, platforma online de creditare cu un model de pre-scoring inclus, integrand colaborarea cu fintech-uri in strategia digitala. Urmeaza introducerea unei noi aplicatii de internet banking pentru IMM si persoane fizice, pana la sfarsitul anului. In plus, Idea Bank a migrat de la modul traditional de creare a scoringului de creditare la utilizarea machine learning pentru optimizarea procesului decizional in zona de risc a creditarii, avand ca scop digitalizarea analizei de risc.
In continuare, Banca va continua investitia in propria echipa si in digitalizare, in scopul optimizarii serviciilor oferite clientilor, dezvoltarea potentialului de crestere a intermedierii financiare generat de colaborarea Idea Bank – Idea Leasing, cresterea organica sustenabila, dar cu un control foarte bun al riscurilor si costurilor operationale.
Idea Bank opereaza o retea de 33 de sucursale si agentii, iar Grupul Idea Bank 45 sucursale si agentii.
Grupul Idea Bank S.A. este parte din Getin Holding Group, un grup international ce furnizeaza servicii financiare si desfasoara operatiuni in Polonia, Ucraina, Rusia, Belarus. Getin Holding ofera o gama variata de servicii financiare destinate companiilor mari, intreprinderilor mici si mijlocii, precum si clientilor persoane fizice. Grupul Idea Bank S.A. detine 9% din activele Grupului Getin Hoding si 49% din activele internationale ale Grupului Getin Holding.
Raportul pentru primul semestru din 2019, pregatit in concordanta cu prevederile art. 65 din Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, este disponibil pe site-ul Idea Bank, sectiunea Relatii cu Investitorii , din 30 septembrie 2019.